zaterdag 21 september 2019

21 september Argenta - Savignano sul Rubicone

Na het ontbijt en het betalen van de "speciale prijs", die de eigenaar berekent voor fietsers en wandelaars, stapten we op de fiets. We reden langs een groot meer. Daarop een groot aantal zilverreigers, die voedsel zochten. Een fantastisch mooi gezicht!


Even verderop moesten we de rivier de Reno per pont over. Het is altijd met veerponten afwachten wanneer ze komen en gaan. Deze keer was het feit dat de veerman ons zag al voldoende om naar onze kant te komen. En hij vertrok weer snel. Een muzikale veerman was het. Hij speelde gitaar tijdens de overtocht.


De dag was zonovergoten. Een diepblauwe lucht en een licht briesje. Zo fietsten we naar Ravenna. Voor dat we in de stad kwamen nog een mooi voorbeeld van verspilling van gemeenschapsgeld. De leverancier van verkeersborden zal er ongetwijfeld wel bij gevaren hebben.



Het eerste mooie dat we in die stad zagen was de doopkapel van de Arianen. In de koepel een prachtige afbeelding van de doop van Jezus door Johannes de Doper.

Daarna naar de basiliek met hele mooie mozaïeken en muurschilderingen. De kerk is vernoemd naar de eerste bisschop van Ravenna Appolinaris. In de tiende eeuw werd zijn lichaam overgebracht naar de basiliek. Erg zorgvuldig moet dat niet gedaan zijn. Zijn hoofd werd helemaal naar Remagen gebracht of meegenomen. In Remagen wordt het hoofd bewaard in een naar hem genoemde kerk.


Buiten raakte Coby in gesprek met twee Indonesiërs uit Bali. Diep onder de indruk dat we zo veel kilometers fietsen. Natuurlijk moesten we met hen op de foto en zij met ons.


Verderop in een kerk hadden we het geluk iemand te treffen die ons wel wilde helpen aan een stempel in het pelgrimspaspoort. Een mooi stempel met zegenende handen van Maria.

Buiten Ravenna staat nog een kerk, die naar de eerste bisschop is genoemd, de Saint Apollinaire in Classe. Ook daar prachtige kunstwerken te bewonderen. Classe was een Romeinse havenstad. De kerk is daar het enige overblijfsel daarvan.

Veel kilometers hadden we door het bekijken van al het moois nog niet afgelegd. Enige vordering op de route was geboden. We reden door een afwisselend gebied. Door landbouwgebied maar ook door bossen, het Pineta de Classe. Aan het einde van dat bos kwamen we langs een rivier met huisjes waaraan grote nette waren opgehangen. Eigenlijk een soort vaste visinrichting. Weer wat nieuws geleerd: geen vissersboot maar een visvangsthuis.



In Lido de Classe een apart schouwspel op een weiland. Heel veel mensen waren actief met een metaaldetector. Af en toe had iemand kennelijk wat gevonden en rende naar een soort centrale post. Voor ons een absolute noviteit. Waar je al niet een spel van kunt maken.

Iets verderop zagen we aan de einder de Adriatische Zee. Daar moesten we natuurlijk naar toe. Een Italiaan bleek bereid ons tegen de achtergrond van  de zee te vereeuwigen.  Coby wilde er eigenlijk wel blijven maar ook Rome lokt ons.


Verder fietsend reden we door een dorp dat ons erg bekend voorkwam. We hebben lang geleden op camping Viaggo Pineta aan deze weg gekampeerd.

In de stad Cervia werd ons de weg versperd door hardlopers.  Later werden we tegengehouden door, zo leek het, een wielerwedstrijd. Volgens informatie van Gerard was het onderdeel van een triathlon. Voor een wielerwedstrijd was het tempo nogal laag. Meer info https://www.ironman.com/triathlon/events/emea/ironman/emilia-romagna/athletes.

Na 80 kilometer te hebben afgelegd vonden we het wel welletjes voor vandaag. Een bed and breakfast langs de weg leek ons wel een geschikte plek. Die was volgeboekt. In Savignona sul Rubicone vonden we een mooie kamer in hotel Rubicone. We aten in een pizzeria waar het heel druk en gezellig was. Lekker eten. Wat kunnen de Italianen een lawaai produceren. Ongelofelijk!

We kijken terug op een in alle opzichten prachtige dag. Wat mooi dat er dat met elkaar beleven mogen en kunnen.

We reden vandaag 87 kilometer.

Argenta - Savignano sul Rubicone

4 opmerkingen:

  1. Dag Herman en Coby,

    Wat een mooi avontuur maken jullie nu mee. Fietsen, afzien, en. ... dan weer allerlei ervaringen opdoen. Het mooie voor ons is dat jullie dat vervolgens ook delen, ik kijk telkens weer uit naar jullie dagverskag. Volgens mij wordt dit verslag elke dag langer. Mooi.
    Groeten Teun en Rues

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor het compliment. Vandaag is het korter.
    Groeten Coby en Herman

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. delappan poeloe delappan kentang ketjiel djatoe darie tanga. vertaling van de Balinezen:...….

    BeantwoordenVerwijderen