dinsdag 3 september 2019

3 september Well - Linnich

,,Ik heb jullie ingeschreven als twee fietsen" was het antwoord toen Herman aan de receptioniste van hotel Julia vroeg of we ons moesten registreren. Makkelijk maar wel apart als een object te worden geregistreerd. Het is overigens prima vertoeven in hotel Julia. De lift is aan de kleine kant. Twee mensen mogen er gelijktijdig in, meer niet. Hij kraakt wel hier en daar en doet Coby denken aan horrorfilms.

Vandaag een afwisselend landschap. Door bossen, de open vlaktes langs de Maas en de Rur. Op de open vlaktes was het fietsen minder. Een harde zuidwestenwind maakte het fietsen lastig. Bij Grubbenvorst reden we door de Kloosterstraat. Mooi om een stempel voor de pelgrimspas te krijgen. Het klooster bleek te zijn overgenomen door een verzekeringsmaatschappij. Zou daar een bepaalde filosofie achter zitten?
Ook bij de kerk geprobeerd een stempel op de kop te tikken. Edoch zonder resultaat. Alleen het klusteam was in de kerk aanwezig en het stempel, nee daar konden zij niet bij...




Na bij Kessel met een veer de Maas te hebben overgestoken kwamen we in Beesel terecht.Op het plaatsnaambord het onderschrift Drakendorp. Dat was te merken. Overal borden met Joris vechtend tegen de draak en elk gebouw van enige importantie heeft Joris in de naam.

Ten noorden van Roermond bogen we af naar het oosten, naar de Duitse grens. In Herkenbosch aten we een warme hap. Bij Effeld staken we de grens over. Van de grens is daar niets meer te merken. Je moet het afleiden uit de straatnamen en de andere bouwstijl in Duitsland. Al snel  kwamen we op een onverhard fietspad langs de de rivier Rur terecht. Altijd gedacht dat die Roer heette. Het is de rivier die in ons land bij Roermond in de Maas stroomt. Op infoborden lazen we dat de rivier ergens in België ontspringt. De rivier is heringericht. Zelfs de zalm kan er terecht.


Bij een rivier is er meestal wel sprake van bijzondere historische gebeurtenissen. Zo ook hier. Aan het begin van de 13e eeuw is bij Wasserberg  een grote veldslag geweest. Zoals zo vaak ging het om de macht. De toenmalige koning overleed terwijl zijn troonopvolger nog heel jong was. De hoge adel zag de kans schoon om iemand anders op de troon te zetten. Zelfs de toenmalige paus zag geen kans dit conflict tot een vreedzaam einde te brengen. De zoon van de koning won de veldslag en de verliezer droop af. De winnaar kon niet lang van zijn overwinning genieten. Hij werd vermoord door iemand uit Beieren. Het verhaal eindigt met de mededeling dat de dochter van de vermoorde koning trouwde met de rivaal die haar vader verslagen had. Vreemde tijden.

Vandaag reden we 94 kilometer.

Well-Linnich